Kapat
Kozmetik 2.593 0

Butylene Glycol Nedir? Cilt Bakım Ürünlerinde Butilen Glikol : Zararları, Faydaları ve Yan Etkileri

Butilen glikol, aşağıdaki gibi kişisel bakım ürünlerinde kullanılan kimyasal bir bileşendir:

  • Şampuan
  • Saç Kremi
  • Losyon
  • Yaşlanma karşıtı ve nemlendirici serumlar
  • Yüz maskeleri
  • Makyaj malzemeleri
  • Güneş kremi

Butylene Glycol Nedir?

Butylene glycol nedir? Butilen glikol, nem kattığı ve saç ve cildi şekillendirdiği için bu tür ürünler için formüllere dahildir. Aynı zamanda bir çözücü olarak da kullanılmaktadır, yani diğer bileşenlerin, boyaların ve pigmentlerin bir çözeltinin içinde birikmesini önler.

Tüm glikoller gibi, butilen glikol de bir tür alkoldür. Genellikle damıtılmış mısırdan yapılır.

Butilen glikol kullanımının getirdiği bazı sağlık sorunları vardır. Kişisel bakım ürünlerini seçerken kaçınılması gereken içerik listelerinde geçmektedir.

Butilen glikol kullanımındaki risk hala biraz belirsizdir. Uzun vadede vücudunuzu nasıl etkileyebileceğini anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Butilen Glikol’ün Kullanım Amaçları

Topikal olarak uyguladığınız birçok ürüne butilen glikol eklenir. Özellikle şeffaf jel bazlı ürünlerde ve yüzünüzde kayan makyajda popülerdir.

Yüz maskeleri, şampuanlar, saç kremleri, eyelinerlar, yaşlanmayı geciktirici ve nemlendirici serumlar, renkli nemlendiriciler ve güneş kremlerinin içindekiler listesinde bu maddeyi bulabilirsiniz.

Viskozite Düşürücü

“Viskozite”, özellikle bir bileşik veya kimyasal karışımda nesnelerin birbirine ne kadar iyi yapıştığını ifade eden bir kelimedir. Butilen glikol, diğer bileşenlerin birbirine daha az yapışmasını sağlayarak makyaj ve kişisel bakım ürünlerine akışkanlık kazandırır.

Bakım Maddesi

Bakım ajanları, saçınıza veya cildinize yumuşak bir katman veya gelişmiş doku katan bileşenlerdir. Nemlendiriciler olarak da adlandırılırlar. Butilen glikol, hücrelerinizin yüzeyini kaplayarak cildi ve saçı şekillendirmeye yararlar.

Çözücü Özellik

Çözücüler, kimyasal bir bileşikte sıvı kıvamını koruyan bileşenlerdir. Sertleşebilen veya topaklanabilen aktif bileşenlerin çözünmesine yardımcı olurlar. Butilen glikol, kozmetiklerdeki bileşenleri yayılmış ve kullanım için istenen hallerinde tutar.

Butilen Glikol’ün Faydaları

Kuru bir cilde sahipseniz butilen glikol sizin için yararlı olabilir. Ancak herkes aynı şekilde işe yaramayabilir. Genel olarak, kuru cilde sahip çoğu insan, semptomlarını azaltmak için butilen glikol içeren ürünleri kullanabilmektedir.

Sivilcelerin Giderilmesi

Butilen glikol, aknesi olan insanlar için yapılmış bazı nemlendiricilerde bulunur. Bu ürünlerde sivilceyi tedavi eden etken madde değildir. Butilen glikoldeki nemlendirici ve çözücü özellikleri bu ürünleri sizin için doğru hale getirebilir.

Bununla birlikte, bu bileşenin gözenekleri tıkadığına veya cildi tahriş ettiğine ve aslında sivilceyi daha da kötüleştirdiğine dair raporlar da bulunmaktadır.

Belirtilerinize, sivilcenizin nedenine ve cilt hassasiyetinize bağlı olarak butilen glikol, cilt bakımında işe yarayan bir bileşen olabilir.

Butilen Glikol’ün Yan Etkileri

Butilen glikol, topikal bir cilt bakım bileşeni olarak kullanım için büyük ölçüde güvenli kabul edilir. Bir tür alkol olsa da, genellikle cildi tahriş etmez veya kurutmaz.

Alerjik Reaksiyonlar

Neredeyse her bileşene karşı alerjik reaksiyonların gelişmesi mümkündür ve butilen glikol de farklı değildir. Tıp literatüründe butilen glikol alerjisine dair az sayıda rapor vardır.


Sağlık, ilaçlar, bitkiler ve daha birçok eşsiz konu üzerine güncel makalelerimizden haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın.

Batuhan Korkmaz {Batuhan Korkmaz}

Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesinde okuyor. Eğitim hayatı süresince öğrendiklerini bir araya getirmek ve sağlığınız hakkında daha kolay bilgi edinebilmeniz amacıyla araştırdıklarını sitesinde paylaşmaktan keyif duyuyor. | korkmaz1001@gmail.com e-mail adresinden ya da @bthnkrkmz Instagram sayfasından iletişime geçebilirsiniz. | Öneri ve şikayetleriniz için: onlineczaci@gmail.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir